Historie

Bigband Gabanza,  Haarlems’ oudste bigband

Historie

Begin jaren 70 werd de Sweet Briars Bigband van Jeugd en Muziek opgericht door Jeroen Vermeulen. Omstreeks 1990 veranderde de naam in Bigband Gabanza.

Henk Scheffer stond jarenlang voor de bigband als leider. Hoogtepunt was 1989 met 13 optredens en een 1e prijs tijdens een bigbandconcours in IJmuiden. Henk is vanaf 1997 spelend lid.
Vanaf 2001 leidt George Pancraz de bigband en met hem maakt Bigband Gabanza haar eerste CD, in eigen beheer van de muziekschool geproduceerd. Vanaf februari 2004 wordt Gabanza geleid door trompettist Thomas Welvaadt; die een aantal mooie arrangementen achterlaat als hij in augustus 2005 de band weer verlaat.

Van 2005 tot 2017 stond Bigband Gabanza onder leiding van Miklós Fürst: een gedreven saxofonist met zijn roots o.a. in de Bigband muziek. In 2007 neemt de band haar tweede CD op. Er zijn mooie optredens, bijvoorbeeld op het hoofdpodium van wat toen nog Haarlem jazz was, op jazz festivals in Alkmaar en Heerhugowaard en op vele zondagmiddagen in het Meterhuis in Haarlem.

In 2018 heeft de band een herstart gemaakt. Onder leiding van Erik Blok heeft de band in december 2019 opgetreden bij het bigband festival in Alkmaar. In september 2020 moest de band tijdelijk stoppen vanwege bezettingsproblemen en de Corona perikelen. In november 2021 zijn we weer gestart, met Sven Schuster als dirigent.

Vanaf eind 2022 is Emiel Lohman toegetreden als bandleider van Gabanza. Samen met hem zoeken we vooral de swing op in het repertoire en worden er regelmatig nieuwe nummers toegevoegd die met veel plezier worden ingestudeerd.