Bigband Gabanza,  Haarlems’ oudste bigband

Wij zijn Bigband Gabanza, de oudste amateur bigband van Haarlem. Ons repertoire bestaat voornamelijk uit jazz; swing in de traditie van Count Basie.

De band is in 2020 vanwege de corona beperkingen en een te geringe bezetting gestopt. In november 2021 is de band weer in volledige bezetting gestart met repeteren. We kunnen i.i.g. nog trombonisten gebruiken. Wil je meedoen, stuur dan een bericht naar: gabanzabigband@gmail.com en we nemen snel contact op met je! Voorwaarde is dat je goede instrument beheersing hebt en vlot van blad kunt lezen en natuurlijk van jazz houdt.

Bigband Gabanza is hopelijk ook weer snel te boeken voor optredens. Stuur een bericht naar: gabanzabigband@gmail.com en we nemen snel contact op met je! Onderstaand zie je de bezetting:

Bandleider – Sven Schuster

Saxsectie

1e altsax – Coby ten Berge

2e altsax – Raymond Tukkie
1e tenorsax – Michelle Starreveld
2e tenorsax – Carlo Schoonebeek

baritonsax – Willem van Dorp / Agnes Sommer

Trompetsectie

1e trompet – Teun Winkel
2e trompet – Pieter Riedstra
3e trompet – Hans Esman
4e trompet – vanaf januari komt John Otto op de 1-positie en schuift Teun door naar de 4de positie.

Trombonesectie

Godelieve Mars

Hans Bemer

jan Herman Visser

Vacature

Ritmesectie

gitaar – vacature
piano – Job ter Steege
bas – Esther Nyland
drums – Peter Laan

Historie

Begin jaren 70 werd de Sweet Briars Bigband van Jeugd en Muziek opgericht door Jeroen Vermeulen. Omstreeks 1990 veranderde de naam in Bigband Gabanza.

Henk Scheffer stond jarenlang voor de bigband als leider. Hoogtepunt was 1989 met 13 optredens en een 1e prijs tijdens een bigbandconcours in IJmuiden. Henk is vanaf 1997 spelend lid.
Vanaf 2001 leidt George Pancraz de bigband en met hem maakt Bigband Gabanza haar eerste CD, in eigen beheer van de muziekschool geproduceerd. Vanaf februari 2004 wordt Gabanza geleid door trompettist Thomas Welvaadt; die een aantal mooie arrangementen achterlaat als hij in augustus 2005 de band weer verlaat.

Van 2005 tot 2017 stond Bigband Gabanza onder leiding van Miklós Fürst: een gedreven saxofonist met zijn roots o.a. in de Bigband muziek. In 2007 neemt de band haar tweede CD op. Er zijn mooie optredens, bijvoorbeeld op het hoofdpodium van wat toen nog Haarlem jazz was, op jazz festivals in Alkmaar en Heerhugowaard en op vele zondagmiddagen in het Meterhuis in Haarlem.

In 2018 heeft de band een herstart gemaakt. Onder leiding van Erik Blok heeft de band in december 2019 opgetreden bij het bigband festival in Alkmaar. In september 2020 moest de band stoppen vanwege bezettingsproblemen en de Corona perikelen. In november 2021 zijn we weer gestart, met Sven Schuster als dirigent. We proberen uiteraard ook weer z.s.m. op te treden. Zie de agenda.